VB
Oppvarming

Det du lurer på om varme

Det er klart du skal ha det godt og varmt hjemme! Men hvor begynner du? Her får du svar på noen av de vanligste spørsmålene om varmeløsninger. Har du andre spørsmål, ta kontakt med oss!

Skal jeg ha vannbåren eller elektrisk varme i gulvet?

Varme gulv er behagelige å gå på, gir en jevn varmefordeling i rommet, og et bedre inneklima totalt sett. Om du skal velge vannbåren eller elektrisk varme kommer an på hvor mye du vil investere, hvor mange som bor i huset eller leiligheten din, og hvilke behov du har. Det er fordeler og ulemper med både elektrisk oppvarming og vannbåren varme. Kontakt en VB Rørlegger for å få hjelp til å vurdere om du bør velge vannbåren eller elektrisk oppvarming, så vil hun eller han finne fram til den løsningen som vil være best i ditt tilfelle. 

 

Hva slags varmepumpe skal jeg ha?

Det finnes både luft-luft, væske-vann og luft-vann. Hvilken som passer for deg kommer an på hvor i landet du bor, og om du har leilighet eller hus, ny eller gammel bolig. Om du har vannbåren løsning fra før i gulvet, har også litt å si. Les mer om vannbåren varmeløsning

 

Hva slags varmeløsning er mest miljøvennlig?

Vannbåren varme, fordi den er energifleksibel og utnytter varmen i naturen, i luft og i vann. 

 

Kan jeg fortsatt få økonomisk støtte til varmepumpe?

Du kan fortsatt få inntil 10 000 kroner i støtte fra Enova for installasjon av vannbåren varme og opptil 30 000 kroner hvis du for eksempel installerer en væske-vann varmepumpe. 

 

Må varmepumpen stå under tak?

Nei, det må den ikke. Det er viktig at den har nok luft, hvis det gjelder en luft-luft eller luft-vann-varmepumpe. (Den som er vann-luft står ofte inne.) 

Den som står ute er laget for det og tåler vær og vind. Det er viktig at den har nok luft og plass rundt seg, ellers vil den ikke virke ordentlig. Det gjør ikke noe om det er tak langt over den, men den må ikke bygges inn.

 

Bråker en varmepumpe?

Det kommer an på hvilken type og modell man velger. Felles for alle er at riktig montering og plassering er viktig. Nye varmepumper er støysvake. Bråk og støy er veldig individuelt, men den bør ikke plasseres under et soveromsvindu, for noe støy er det. Men de er generelt støysvake. Det er stor forskjell på de som lages nå og de som kom for 10 år siden.

 

Hvor lenge varer en varmepumpe egentlig?

Det kommer litt an på modell og type. Den har vanligvis 5 års garanti på produktfeil, ifølge produktansvarsloven. En luft-vann-varmepumpe varer normalt i 15 år pluss, og den som tar bergvarme varer i 20 år pluss. Den kan også vare mye lenger, det er litt avhengig av hva slags miljø den står i og hvor flink man er til å vedlikeholde den. 

 

Hva er det viktig å tenke på når jeg skal legge inn vannbåren varme?

Da er det viktig å tenke på hva du skal bruke rommet til. Skal du ha vannbåren varme i gulvet, så er det viktig å huske at det er et tregt system, det nytter ikke bare å slå av varmen, for da er gulvet varmt veldig lenge. 

Det er altså viktig at du deler inn i soner, at du har en egen sone for kjøkken, bad, stue og soverom. Det er ofte ulike ønsker om temperatur i bygget. 

Du må også tenke på energikilde, på hva du ønsker å varme opp med. Der finnes det luft-til luft, luft-til-vann, bergvarme, solenergi, gass og pellets og vedfyringsanlegg. Fellesnevneren er hva slags energi du velger. Vannbåren varme er veldig energifleksibelt.

 

Passer vannbåren varme i alle slags gulv?

Ja, det passer godt til alle gulv. Rørene til et vannbårent system kan legges i alle typer gulvkonstruksjoner, enten det er i tre-, plate- og steingulv, eller gulvbjelkelag.

Har du flere spørsmål etter å ha lest denne artikkelen? 

 

Hos VB får du hjelp til både rådgivning og installasjon. Vi jobber med disse leverandørene:

Oppvarming uten oljefyr

Vi gir deg syv konkrete og varmende forslag til hvordan du kan erstatte fossilt brensel med ny, miljøvennlig energi. I tillegg får du også noen enkle kostnadsoverslag slik at du lettere kan ta det rette valget.

Last ned e-bok om alternative varmeløsninger